EU Pályázatírás, Pályázati tanácsadás, Projekt management

A projektmenedzsmentről

By 2016-01-07Hírek

Egy pályázat nem ér véget annak elnyerésével. Épp ellenkezőleg, még csak akkor kezdődik. A pályázat életciklusa a projekttervezés első pillanatától a projekt lezárásáig tart.Ez pályázatonként változik, általában 3 és 5 év között van.

A projekt megtervezése és a szükséges dokumentációk összegyűjtése és beadása bármennyire is fáradtságos, bonyolult és nehéz feladatnak is tűnik, a projekt tényleges kivitelezése és fenntartása ennél sokkal nehezebb.

Amikor megnyerünk egy pályázatot, a támogatás adója eredményt akar a pénzeszközökért cserébe. Ez a projekt megvalósítása. Azonban haszonról vagy eredményről nem beszélhetünk pl. egy parképítési pályázat esetén, ha a park kialakítása után a növényzetet, a járdákat, a padokat, a szobrokat és egyéb elemeket magukra hagyjuk, nem foglalkozunk velük. Legalább a  pályázatban vállalt ideig kell gondoskodnunk a projektünk működéséről (fák és más növények locsolása, metszése, nyírása, a padok karbantartása és védelme, a szobrok védelme és tisztítása stb.). Ez a projekt működtetése vagy fenntartása.

A pályázat ezen harmadik fázisa nem csak azért nehéz, mert ilyenkor köttetnek meg a beszállítói szerződések vagy kezdődnek meg a munkálatok, hanem mert mindenről jelentést kell írni, és az első kettőnél jóval hosszabb fázisról van szó. A jelentések mellett a támogatást adó orgánum a pályázatban meghatározott időpontokban helyszíni szemlét tarthat, hogy meggyőződjön a pályázati pénzek helyes felhasználásáról. Miután elkészültünk a projekt megvalósításával, fenn is kell tartani, amit szintén dokumentálnunk kell, egészen a pályázatban meghatározott kifutási idő lejártáig (általában 3-tól 5 évig).

Természetesen a szakértő tanácsadói cégek ebben a fázisban is nagy segítséget jelentenek. Elvégzik az időközi jelentések elkészítését, jelen vannak a helyszíni szemléken, segítenek a pályázati pénzek biztonságos lehívásában, sőt, egyes cégek még a média irányába is vállalnak szolgáltatásokat (eredmény-orientált cikkek, marketing és sajtókampány a projekt mellett, megnyitó/átadó ünnepség szervezése).

A projekt működtetése és fenntartása mindkét fél számára fontos. Nekünk, a projekt kidolgozóinak is az, hisz pont azért kezdtünk bele, mert fejlődést, növekedést, jobb eredményeket akartunk elérni. A támogatás adójának is az, aki azt akarja látni, hogy a pénze jó helyre ment, a belőle készült projekt pedig valamilyen közvetlen vagy közvetett módon hasznot fog hozni nem csak az neki, hanem akár egy közösség vagy régió számára is.

Leave a Reply