EU Pályázatírás, Pályázati tanácsadás, Projekt management

100% támogatás társadalmi szerepvállalás erősítésére civileknek, egyházaknak

By 2016-09-06Hírek

A helyi közösségek fejlesztéséért hirdet pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) civil és egyházi szervezeteknek, polgári közösségeknek – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Az igényelhető 100%-os támogatás minimális összege 18 millió forint, a maximális összege pedig 25 millió forint.

Balog Zoltán elmondta, hogy „A társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével” elnevezésű pályázat keretösszege 14 milliárd forint, egy szervezet 18 és 25 millió forint közötti összeget nyerhet el az EFOP-1.3.5-16 pályázaton, így akár 700 szervezetet is tudnak támogatni.

Olyan szervezetek jelentkezését várják, amelyek 14-35 év közötti fiatalokkal, illetve 60 év feletti idősekkel foglalkoznak – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a kormány stratégiai célja a polgári közösségek önszerveződésének elősegítése, ezért “értékhordozó, értékteremtő, értékmegújító” közösségeknek szeretnének segíteni.

Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára közölte, az elnyert támogatást eszközbeszerzésre, kapacitásfejlesztésre, új munkatársak bérezésére, valamint projektek, programok megvalósítására költhetik a nyertesek. Hangsúlyozta, hogy egyházi szervezeteket is szeretnének támogatni, mivel az egyházak az utóbbi évtizedekben hatalmas feladatot vállaltak a helyi közösségek erősítésében. A 2011-es népszámláláson a lakosság több mint fele vallotta magát valamilyen vallási közösséghez tartozónak, ez is indokolja a pályázat megnyitását az egyházi szereplők előtt – tette hozzá.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a pályázat kiemelt célja az önkéntes tevékenység további népszerűsítése, a generációk közötti együttműködés erősítése és az ifjúsági közösségek támogatása. Elmondta, hogy tapasztalataik szerint sok szervezetben nem tudnak önkénteseket toborozni, mert nincs ember, aki ezzel foglalkozna. A pályázaton elnyert pénzből ezért az önkénteseket koordináló dolgozóknak is fizethetnek az egyesületek. Említést tett arról is, hogy a felmérések szerint nagyon alacsony a fiatalok közösségi szerepvállalása, csak minden tízedik fiatal tagja valamilyen ifjúsági szervezetnek, pedig a fiatalok elérésében és aktivitásuk növelésében jelentős segítséget jelenthetnek az ilyen közösségek. Elmondta, hogy Magyarországon is egyre nő az idős emberek aránya, ezért egyre fontosabb lesz az aktív időskor támogatása, valamint a generációk együttműködésének segítése.

A pályázatokat több körben bírálják majd el, így pályázatot benyújtani folyamatosan lehet a forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2018 szeptember 12-ig – mondta Novák Katalin.

 

Támogatható lesz többek között:

  1. helyi hagyományok ápolását célzó rendezvények vagy a nemzetiségek kulturális identitásának elmélyítését szolgáló programok szervezése;
  2. szakmai fórumok, konferenciák és rendezvények szervezése a közéleti szerepvállalás és érdekképviselet elősegítése, a társadalmi felelősségvállalás és önkéntesség kultúrájának erősítése és a fenntartható fejlődés tudatosítása érdekében;
  3. közösségi aktivitás erősítését célzó események, programok és rendezvények szervezése, illetve lebonyolítása;
  4. családok megerősítését, fiatalok felelős életre nevelését segítő programok támogatása

A pályázat benyújtására 2016. szeptember 12-től van lehetőség, a pályázati felhívás és a támogatható tevékenységek teljes köre itt érhető el.

Forrás: kormány.hu

Leave a Reply